Akdeniz’in berrak ılık suları Kıbrıs'ı gerek dalışa yeni başlayanlar gerekse deneyimli dalgıçlar için mükemmel bir dalış bölgesi yapmaktadır. Kuzey Kıbrıs'ta uluslararası PADI merkezleri, CMAS ve BSAC üyesi dalış merkezleri ile kolayca temas kurabilirsiniz. Dalış okullarının temel hedefleri sizin güvenliğinizdir. Ve uluslararası profesyonel dalgıçların yönetimindedir. Güvenli dalış son derece önemlidir. Size eşlik edecek profesyonel dalgıçlar gerekli olan her tedbiri almaktadır. Ama yine de olası bir kazaya karşı Kuzey Kıbrısta Lefkoşa'da Burhan Nalbatoğlu Hastanesi’ndeki yüksek standarttaki tıbbi teçhizat ve en önemlisi 6+2 kapasitedeki dekompesyon ünitesi hizmetinizdedir. Scuba dalış programları sizlere yepyeni bir dünyanın kapılarını açacaktır. Kuzey Kıbrıs sahillerinde yalnız dalmanızın yasalarca engellendiğini anımsatmak isteriz. Birçok alternatifi bulunan dalış kurslarından birini tercih ederek, bu mükemmel dünyaya siz de tanık olma zevkine erişebilirsiniz. Profesyonel dalgıçlar size daima eşlik edecektir.

Kyrenia Harbour, Northern Cyprus
Girne’nin doğu ve batısında yirmiye yakın dalış noktası dışında sahil boyunca dalış safarilerine katılabilirsiniz. Berrak su ve deniz dibinin belirgin derinliği dalışa yeni başlayanlar için güvenli ortam sağlamaktadır. Ünlü Girne Batığı'nın çıkarılmış olduğu noktaya da dalış yapabilirsiniz. Girne Kalesi'nde sergilenmekte olan Girne Batığı su yüzüne çıkarılmış dünyanın en eski batığı olarak nitelendirilmektedir. Büyük İskender döneminden kalma, 2300 yıllık batık, değirmen taşları ve personelinin eşyaları ile birlikte sergilenmektedir. Denizaltından tarihi eser çıkarmak veya dokunmanın yasak olduğunu hatırlatmak isteriz. Kıbrıs dalış noktaları, tur programlarına ya da Kıbrıs otel işletmecilerinin sunduğu etkinliklere dahil edilebilmektedir. Kıbrıs dalış fiyatları açısından değişkenlik gösteren bir bölgedir. Bu farklılıklardan dolayı, lokasyon ve etkinlik düzenleyen firmalar hakkında önceden bilgi almanızı tavsiye etmekteyiz. Kıbrıs’ta dalış hem kendi başına bir turizm şeklidir hem de tüm tatilcilere değişik bir deneyim yaşatmak için mükemmel bir alternatiftir.

 

Girne’nin doğu ve batısında yirmiye yakın dalış noktası bulunmaktadır. Bu bölgelerin dışında sahil boyunca dalış safarilerine katılabilirsiniz.
Bu dalış noktaları deneyimli dalgıçlara uygunluğuyla heyecan vereceği gibi, berrak su ve deniz dibinin belirgin derinliği, ayrıca sığ bölgeler de dalışa yeni başlayanlar için güvenli ortam sağlamaktadır. Burada berrak, kirlenmemiş, 30 metreden daha fazla görüş alanına sahip sular ve hala bozulmamış bir deniz yaşamı bulacaksınız. Ayrıca Kuzey Kıbrıs tarihine aynalık yapacak gemi batıkları, tarihi yansıtan görüntüler, su altı mağaraları, kaplumbağaları, deniz tavşanlarıyla belki de daha önce hiç görmediğiniz tarihi ve doğal güzelliklere tanık olma imkanı bulacaksınız. Yılın büyük zamanını sıcak geçiren Kuzey Kıbrıs’ta dalış şartları da su sıcaklığı ideal seviyede olduğu için çok müsaittir ve su neredeyse yılın her mevsimi sıcak veya ılıktır. 20’den fazla Kıbrıs dalış noktasında Akdeniz’in en güzel sularında spor yapma imkanınız bulunmaktadır.

Dalış noktaları hakkında sizlere bölge bölge daha geniş bilgi vermek isteriz.

Pinokyo Dalış Noktası: Pinokyo dalış noktası, Sunset Plajı yakınında olup dalış merkezlerinden kısa bir yolculukla ulaşılabilir. Suya girdiğiniz zaman yaklaşık 20 metre derindeki kaya ve taşlık bir alan olan deniz dibine ineceksiniz. Bu bölge, dalgıç eğitimi ve yön bulma çalışmaları için mükemmel bir yerdir. Dalış noktasının adı Carlo Collodi'nin "Pinokyo'nun Maceraları" isimli muhteşem kitabından kaynaklanır. Yöresel efsaneye göre, anne kaplumbağa yaramaz oğluna 'cesur ol, dürüst ol, bencil olma ve böylece bir gün gerçek bir kaplumbağa olursun' öğüdünü vermiş. Genç kaplumbağanın annesinin öğüdünü tutup gerçek bir kaplumbağa mı yoksa tutmayıp Pinokyo gibi gittikçe uzayan gagası ile baş başa mı kaldı bunu bilemiyoruz.

Bölgenin özelliklerine dönecek olursak, balık çeşitleri renk cümbüşü yaratmaktadır, grouper, ahtapot, sting rays, parrot fish ve moray eels türlere bazı örneklerdir. Kayalar arasında süzülürken kaya yüzeylerini kaplamış eflatun ve sarı 'nudibranch'ları izleyeceksiniz. Etrafı biraz daha keşfetmeye başlayınca çevrede birçok kırık amfora parçalarına tanık olacaksınız. Bu bölgedeki kırık parçaların çokluğu Kuzey Kıbrıs kıyılarının eski çağlarda önemli ticari faaliyete sahne olduğunun bir göstergesidir. Pinokyo dalış noktası deniz canlıları için güzel bir yaşam alanı oluşturmaktadır. Eğer dönemine denk gelirseniz, Pinokyo Dalış Noktasında, deniz kaplumbağalarını da görebilirsiniz. Bazen kaya ve taşlar arasında karınlarını doyurmakla meşgul olmaktadırlar. Dünyada bilinen yedi deniz kaplumbağa türünün ikisi Kuzey Kıbrıs Sularında da bulunmaktadır.

Cennet Dalış Noktası: Bu dalış noktası derin olduğundan sadece tecrübeli dalgıçların dalabileceği çok güzel bir dalış noktasıdır. Güneyden doğuya doğru uzanan 27 metreden başlayarak 40 kusur metreye kadar inilebilecek derin bir dalış noktasıdır. Canlılık açısından en zengin dalış noktalarından biridir. Bu dalış noktasında nerdeyse her şeyi görmek mümkün tek sorun derin bir dalış noktası olduğundan dip sürenizin kısıtlı olması ve dalışın tadına tam varamadan yükselmeye başlamak zorunda olmanız. Özelikle haziran ayında çok sayıda Ahtapot ve Lagos sürüleri görmeniz mümkündür. Ahtapotlar yaklaşık bir buçuk iki metreyi bulan devasa ahtapotlardır. Her iki dalıştan birinde muhakak iki metrelik Mineri (Akya) Tuna, yirmi beşerli guruplar halinde Lagos, çok sayıda orfoz, iki metrelik Vatoz, Elektrik balığı, Ahtapot, Nudibranch, Filkulağı, çeşitli süngerler, yumuşak mercanlar, Denizatı, Sinarit ,Fangri, derin su çipurası, Sorgoz, Karagöz çeşitleri ve tabi çok sayıda Akdeniz'e has balıklarla karşılaşılmaktadır. Batı tarafına doğru yüzdüğünüz taktirde kaplumbağa ve Vatoz görme olasılığınız büyüktür. Bu kısımda dikkat edip 40 metrenin altına inilmemelidir. Burası dalışın en dip noktasıdır ve kayalık bölgeden çıkılıp, yosunlu bölüme geçilen alandır. Özelikle son iki senedir büyük artış gösteren farklı cinsteki su altı canlılarını neredeyse her dalışta görmeniz mümkün. Kıbrıs'ta yapılacak tüm dalışlarınızda eğer fotoğraf çekmeye meraklıysanız su altı canlıları ürkütülmediği ve zarar verilmediğinden dolayı çok çeşitli canlıları çok yakın metrajdan çekmeniz mümkündür. Atlantik Okyanusu'nda yaşayan bazı türlerin artık Akdeniz'de ve özelikle Kıbrıs çevresinde yaşam alanı bulup üredikleri tespit edilmiştir. Bunun dışında farklı su altı canlıları, Süveyş kanalından Akdeniz'e geçerek bizlere çok farklı canlılar görme imkanı sağlamaktadır.

Mara Monte Dalış Noktası: Mara Monte, Girne Alsancak mevkisinde yaklaşık 500 m açıkta, en sığ yeri 6 metreden 18 metreye kadar ilerleyen ve parça taşlardan oluşan bir dalış noktasıdır. Bu dalış noktası tecrübesiz dalgıçlar için bulunmaz bir nimet gibidir. Akla gelebilecek her tür balıkla bu dalış noktasında karşılaşmanız mümkündür. Kıbrıs’ta vazgeçilmez olan orfoz (orfozz) ve Lagos yine her dalış noktasında olduğu gibi burada da mevcuttur. Bu dalış noktasını diğer dalış noktalarından ayıran en büyük fark deniz tavşanlarının bulunması ayni zamanda deniz iğnesi ve deniz atı da görmeniz mümkündür. Sığ kısmında dalış yaparsanız çok sayıda ve çeşitte deniz süngeri ve 100’lerce tavşan görmeniz mümkündür. Ayrıca, çok sayıda küçüklü büyüklü çeşitli balıklar görürsünüz. Türkiye’de bilinen Tavşanlardan farklı olarak boyutları 20 cm ile 25 cm arasında değişen farklı renklerde tavşanlar ve onlara çok benzeyen, İspanyol dansçılarını da görebilirsiniz.

Derinlere indikçe, Orkinos, Ahtapot, Vatoz, Elektrik balığı, Müren bulunmaktadır. Kumluk bölüme ilerlediğiniz zaman yeşil kaplumbağalarının çok sevdiği bir tür büyük yapraklı yeşil deniz yosunu olduğundan bu kısımda çok sayıda yeşil kaplumbağa görmek mümkündür. Bu bölgede deneyimli ve deneyimsiz herkes dalış yapabilmektedir ve dalış süresi de oldukça uzundur, yaklaşık olarak 1 saat dalış yapabilirsiniz.

Bambi Dalış Bölgesi: Bu bölge yeni başlayanlar ve eğitim dalışı yapanlar için çok uygun bir bölgedir. Öğleden sonra ve gece dalışları için de uygun bir bölgedir. Sığ derinlikte bir bölgedir. Kayalık sadece 14 metre derinlikte ve yaklaşık 150 metre çapındadır. Deniz erişteleri ve yosunlar mevcuttur. Çeşitli kaya türlerini de burada incelemek mümkündür. Ayrıca Çamuka(gümüşgillerden) ve rahip balığı sürüleri görülmektedir. Sıklıkla horozbina ve diğer kaya balıkları ile Bambi’nin kayalıkları üstünde karşılaşmanız mümkündür. Geniş kayalıkların arasında Akdeniz asker balıklarını da görebilirsiniz. Boyu 1 metreye kada ulaşabilen müren balıklarıyla da karşılaşmanız mümkündür, ancak müren balıkları yaklaşmanıza izin vermeyeceklerdir, bunun için dikkatli olmanız gerekmektedir. Dikkatli kaşifler için basit ama potansiyel olarak çok ödüllendirici bir dalış keyfi sunan bir bölgedir.

Unknown Wreck Dalış Bölgesi: Batık bir gemi keşfi için mükemmel bir bölgedir. Gemi battığında içinde hiç mürettebat kalmadığı bilinmektedir. Derinliği 17 metredir.

Chicken Farm Dalış Bölgesi: bu bölgedeki kayaların üzerindeki delikler, bu dalış noktasını benekli mürenler için uygun ortamı oluşturmaktadır. Kıyıya paralel, uzun, dar kaya türleri bu bölgede bulunmaktadır.

Ancient Wreck Dalış Noktası: buradaki dalış noktası gözlemlenmiş ve gemi enkazı Pennsylvania Üniversitesi’nden su altı arkeolog ekibi tarafından ortaya çıkarılmıştır. Şu ana kadar ortaya çıkarılan en eski gemi enkazı olduğu iddia edilmektedir. Geminin yaşı 2000’den fazladır. Yerli bir dalgıç gemiyi 1965 yılında keşfetmiştir. Bu dalıştan önce Girne Kalesi’ni ziyaret ettiğiniz taktirde su altı arkeologlarının enkazı bulmak için geçtiği tüm aşamalar hakkında bilgi sahibi olmanızı sağlayacaktır.

Çukurlar Dalış Noktası: Adını su altında bulunan birçok çukurdan almaktadır. Bu noktada her iki dalıştan birinde muhakkak kaplumbağalarla karşılaştığınız noktalardan biridir. Bu nokta 12 metreden 18 metreye kadar gidebileceğiniz, deniz canlıları açısından oldukça zengin bir bölgedir. 12-15 metre arasında bulunan duvarlarda Akdeniz’in zenginlikleriyle tanışabilirsiniz. Derinlik fazla olmadığı için fotoğrafçılar için de oldukça uygun bir bölgedir. Tecrübesiz dalgıçlar da burada rahatlıkla dalabilmektedir, tabii yine bir uzman eşliğinde…

Bu dalış noktasında çok sayıda lagos, orfoz, yeşil kaplumbağa, deniz tavşanı, Eşkina, müren, Boru balığı, böcek, ahtapot, vatoz, elektrik balığı, çok sayıda büyüklü küçüklü balık çeşitleri görmeniz mümkündür. Ağustos ayında ise binlerce tuna görmeniz mümkündür. 12 ile 16 metre arasında batı kısmında çok sayıda 1973 den kalma uçak savar mermileri bulunmaktadır. Yine etrafta çok sayıda kırık testi ve anfora parçaları bulunmaktadır. Deniz tavşanları da bu bölgede oldukça fazladır. Akdeniz’de çok az bölgede rastlayabileceğiniz yumuşak süngerlere de bu bölgede ulaşabilirsiniz.

Tekke Dalış Noktası: Kıbrıs’taki en iyi dalış noktalarından biridir. Bu dalış noktası büyük sırtlar ve parça tepelerden oluşmaktadır. Doğu’dan Batı’ya doğru uzanan yaklaşık 12 m Genişliğinde ve 20 metreden başlayıp en derin yeri ise 36 metre derinliğinde olan bir bölgedir. Adını eski tekeden almaktadır. Bu bölgede tahmini olarak 800 yıllık denilen bir çapa bulunmaktadır. Çok sayıda orfozz ve lahosla karşılaşabileceğiniz bir bölgedir. Yine burada da deniz tavşanlarını görebilirsiniz. Bunların haricinde Eşkina, Müren, Mineri (Akya), Orkinos, Vatoz, Böcek (Karavide), Asker balığı (Kardinal), Papağan balığı, Kaplumbağa, Kırlangıç balığı, Ahtapot, Sokan, Sorgoz, Melana, Karagöz de bulunmaktadır. Nisan ve Mayıs aylarında yumurtlamaya gelen ahtapotları da bu bölgede görmek mümkündür. Kaplumbağalar ise Haziran ayında gelmeye başlamaktadır ve esas Temmuz ve Ağustos aylarında neredeyse her dalışta karşınıza çıkmaktadır. Bu dalış noktası tam tecrübeli dalgıçların 1 saat kadar aşamalı olarak dalabilecekleri bir noktadır. Akıntı dalışı yapmak isteyenler için de uygun bir bölgedir.

Zefiros Dalış Bölgesi: bu bölge adanın en zengin dalış bölgelerinden biridir. Aynı gün içerisinde farklı saatlerde dahi dalındığında birbirinden farklı türleri görmenin mümkün olduğu bir bölgedir. 20 metreden başlar 32 metreye kadar gider. Bu bölgede 600 yıllık bir demiz çapa ve bu çapanın etrafında gemiden arta kalan parçalar bulunmaktadır. Her dalışta 4 5 çeşit, orfozz ve lahos görmeniz mümkündür. İnsan canlısı olan bu deniz sakinleri ile birlikte yüzebilir hatta onları sevebilirsiniz. Yine burada da deniz tavşanlarıyla karşılaşılmaktadır. Deniz tavşanlarından başka, Eşkina, Müren, Mineri (Akya), Orkinos, Vatoz, Böcek (Karavide), Asker balığı (Kardinal), Papağan balığı, Kaplumbağa, Kırlangıç balığı, Ahtapot, Sokan, Sorgoz, Melana, Karagöz türlerine rastlamaktasınız.

Lost Dalış Noktası: Girne’nin hemen batısında bulunan bu dalış noktasına ulaşım oldukça kolaydır. Özellikle gece dalışı olarak uygun bir bölgedir, ikinci dalış olarak da bu bölgeyi tercih edebilirsiniz. Kayalığın derinliği 18 metredir. Suya girildiğinde her yönden istendiği anda kayalığa ulaşılabilen bir bölgedir. Çok sayıda locust karavide, ahtapot, tekir ve kaya balığı içerirler. Ayrıca beslenen caretta caretta, deniz kaplumbağalarıyla ve kumda saklanan vatozlarla karşılaşabiliriz. Bunların dışında deniz yıldızlarıyla, yengeçlerle, boyalı lapin ve midyelerle karşılaşabilirsiniz.

Antique Shop Dalış Noktası: bu koy çok büyük orfozzlar tarafından korunmaktadır. Derinliği 25 metredir ve asker balıklar bulunmaktadır.

Zeyko Dalış Noktası: Adını Karaoğlanoğlu'ndaki eski yağ fabrikasından almaktadır. Bu nokta da her iki dalıştan birinde muhakkak kaplumbağalarla karşılaştığınız noktalardandır. 12 metreden başlayıp 40 metreye kadar dalabileceğiniz zengin bir dalış noktasıdır. 30’lu guruplar halinde lagos, orfoz, yeşil kaplumbağa, Deniz Tavşanı, Eşkina, Müren, Boru balığı, böcek, ahtapot, Vatoz, Elektrik Balığı, çok sayıda büyüklü küçüklü balık çeşitleri görmeniz mümkündür. Ağustos ayında ise binlerce tuna görmeniz mümkündür. Yine bu bölgenin derin kısımlarında yumuşak mercanlar da bulunmaktadır. 12- 21 metre arasında ise çok sayıda demir paça bulunmaktadır ve yaklaşık olarak 700 yıllık oldukları bilinmektedir. Bunların dışında ahtapotlar da görmeniz mümkündür.

Fred Dalış Noktası: 18 metre derinlikten başlayıp, 30 metreye kadar inebileceğiniz bir bölgedir. Doğudan Batıya uzanan yaklaşık 70 m uzunluğunda yatay şekilde uzanmış bir büyük kum tepesini andıran kayalık bir resiftir. Bu Dalış noktasında çok sayıda insan canlısı orfozz, Lagos, Sorgoz, Melana, Karagöz görebilirsiniz. Eğer küçük oyuk, kovuk ve mağaralara bakmak isterseniz bu dalış noktası sizin için uygun bir bölgedir. Haziran ayında çok sayıda Ahtapot yuvası ile karşılaşabilirsiniz. Ağustos ayında ise çok sayıda Papağan balığı görmeniz mümkündür. Kayalık bölgeden çıkıp deniz yosunlarının bulunduğu Kuzey tarafına doğru yüzdüğünüz taktirde Kaplumbağa ve Vatoz görme olasılığınız büyüktür.

Power Station Dalış Noktası: bu dalış noktası ismini karşısındaki elektrik santralinden almaktadır. Power Station Alagadi açıklarında derin bir dalış noktasıdır. Yapı olarak diğer dalış noktalarından farklı olarak 9 metreden 35 metreye kadar inen devasa bir kayalar topluluğudur. Üst kısmı 9 metre ve volkanik yayalara benzeyen üç adet topuktan oluşuyor. Alt kısma geçerken 20 metrede 30 metrede ve 35 metrede çok sayıda mağara bulunmaktadır özelikle 35 inci metrede devasa bir mağara bulunmaktadır. Tabi Kıbrıs deyince hemen akla gelen Lagos ve orfozlar her yerde olduğu gibi bu dalış noktasında da mevcuttur. Bunların yanında Akya (Mineri), Orkinos, Ahtapot, Nudibranchler sürüler halinde Sarpa, Tuna, Melana ve dev kabuklularla bile karşılaşmak mümkündür.

Uçak Batığı Dalış Noktası: Bu bölgede yapılan kazı çalışmaları hala aralıklı olarak sürmektedir. Bu nedenle buraya dalan sporcuların mümkün olduğunca bu alana zarar vermeden yüzmeye ve incelemeye çalışmaları gerekmektedir. Yine bu dalış noktasında çok sayıda Müren , Asker Balığı ,vatoz çeşitleri , Electirc Ray, Evil Ray, Butterfly Stingray, Duckface Ray , laos, orfoz ve gittiğimiz mevsime göre de mineri ve tuna sürüleri ile de karşılaşmak mümkündür. Sığ kısımları tecrübesiz dalgıçlar için gayet uygun olmakla beraber, daha derin olan kısımları daha tecrübeli dalgıçlar için uygundur. Tecrübeli de tecrübesiz de olsa bütün dalgıçlar için heyecan verici olan şey ise her dalışta uçağa ait bir parçayı keşfedebilme ihtimalidir.

History Rock Dalış Noktası: Karpaz bölgesinde bulunan bir dalış noktasıdır. Çok sığ bir resif olmasına rağmen mağara ve mağaralarla dolu olup çok sayıda hangi döne me ait olduğu bilinmeyen çeşitli antik kalıntılarla bezenmiştir. 4 metre ile 16 metre arasındadır. Bu bölgede silah kalıntıları eski taş çapalar anforalar ve benzeri birçok kalıntı bulunmaktadır. orfoz, Lagos, Sorgoz, Melana, Karagöz balıkları, Ahtapot yuvaları, boyu 2 metreye varan vatozları görmeniz mümkündür.

Tiridakna Dalış Noktası: Alsancak açıklarında derin bir dalış noktasıdır. Yapı olarak diğer dalış noktalarından çok farklı bir yüzey yapısına sahiptir. Kıbrıs’taki dalış noktaları genelde kayalık ve duvarlardan oluşur, ama Tridacna diğerlerinden farklı olarak yere paralel, çok yüksek olmayan kayalar ve parça parça posedonya grupları ve kumluk alanlardan oluşan bir dalış noktasıdır. 33 metreden başlayıp 45 metreye kadar uzanmaktadır.

Duvar Dalış Noktası: Girne Alsancak mevkisinde yaklaşık bir mil açıkta, en sığ yeri 22 metreden 37 metreye kadar düşen bir duvardır. Daldığınız mevsime göre iki metrelik Mineri (Akya), ve yine 1.5 metrelik orkinos sürüsü ile karşılaşmanız mümkündür. En iri nudibranchler bu dalış noktasında bulunmaktadır. Sığ kısmında dalış yaparsanız çok sayıda ve çeşide deniz süngeri, lagos sürüleri, orfoz, müren ve çok sayıda küçüklü büyüklü çeşitli balıklar görebilirsiniz.

Mare Monte Islands Dalış Noktası: Derinlik 14 metre olan, Türk lapinleri ve gökkuşağı balıklarının bulunduğu, delikli kayaların bulunduğu bir dalış bölgesidir.

Rita Dalış Noktası: derinliği 12 metre olan bu dalış bölgesinde diğerlerinden farklı olarak, bu bölgede kayaların arasına sıkışmış bir çapanın olmasıdır.

Anchor Cockpit Dalış Noktası: Girne Kalesi’nin batısında ve doğrudan tarihi Dome Oteli’nin açıklarında yer almaktadır. 30 metre aşağıda kokpitin içinde sualtı pilotu olarak fotoğraf çektirmek isterseniz bu bölgede bu şansı yakalayabilirsiniz.

Wreck Site Dalış Noktası: derinliği 30 metre olan, tecrübeli dalgıçların ilgisini çekecek, Girne Kalesi’nde sergilenen tarihin devamı niteliğindeki bir bölgedir.

Korkmakiti Dalış Noktası: 25 Metre derinliği bulunan bir dalış noktasıdır.

Bakir Nokta Dalış Noktası: her profesyonel dalgıç için görülmesi gereken bir dalış noktasıdır. 30 metreden başlayıp en derin yeri ise 55 metre derinliğine varan bir dalış noktasıdır. Konumu Girne Alsancak Merkür otelin açıklarıdır. Nisan ve mayıs aylarında boyları iki metreye varan yumurtlamak için gelen ahtapotları görmek mümkündür. Bunun dışında farklı türlerdeki deniz canlılarına ev sahipliği yapmaktadır. Kaplumbağalar ise Haziran ayında gelmeye başlıyor ve esas Temmuz ve Ağustos aylarında nerdeyse her dalışta karşınıza çıkmaktalar. Derinlere gidildikçe görülen canlıların boyutları da büyümektedir. 2 metrelik akyalar, 2 metrelik vatozlar ve orkinos sürüsü ile karşılaşmak mümkündür.

Sığlık Dalış Noktası: Lapta açıklarında denizin ortasında yaklaşık iki kilometre içerde bulunmaktadır. Sığlıkta genellikle sürüler halinde akya, Sarpa, tuna gibi balık sürüleri ile karşılaşmak mümkündür. Bu dalış noktasını diğer dalış noktalarından ayıran en büyük farkı her yerin mağaralarla dolu olması ve mağaradan mağaraya gezmenizin mümkün olmasıdır. Bu mağaraların içerisinde yumuşak ve sert mercanlarla dolup taşmaktadır. Sığ kısmında ise çok sayıda sünger ve çok enteresan kaya oluşumları mevcuttur.